sobota, listopada 09, 2019

Zupa krem z pieczonej papryki

Składniki na 4 porcje:

  •  4 duże czerwone papryki
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 400ml wywaru warzywnego
  • 4 marchewki (do bulionu)
  • 2 pietruszki (do bulionu) 
  • sól, pieprz
  • żółty ser lub mozzarella
  • ziarna słonecznika
  • koperek

Sposób przygotowania:
Może Cię zdziwić, że robi się ją podobnie do wcześniej wspominanej zupy krem pomidorowej, ale to nic nie szkodzi- nabierzesz wprawy i przygotowanie tej zupy zajmie Ci znacznie mniej czasu.
Zaczynamy!
Całe gotowanie zacznij od przygotowania bulionu warzywnego. Jest to ważne, ponieważ użyta w bulionie marchewka i pietruszka przyda Ci się w dalszym etapie. Drugim elementem zajmującym dużo czasu jest opieczenie papryk.
Jak to zrobić? Zdradzę Ci mój sekret:
Papryki umyj i wysusz. Następnie nad zapalonym gazem w wysokości około 2 cm trzymaj paprykę, ale nie rób tego w rękach⛔ Wbij sobie widelec w zieloną część papryki. Będzie Ci wygodniej i papryka nie będzie później "zdechnięta" przez dostanie się do wnętrza gorącego powietrza. Teraz opiekaj z każdej strony, tak by była czarna... jak moja dusza 😂
Po opieczeniu papryki, owiń ją 2 warstwami aluminiowej folii spożywczej. Przetrzymają ją przez 2-3 minut (jak przetrzymasz ją dłużej to nic się nie stanie.. byle by nie wystygła). Jak ją odwiniesz, bierzesz nożyk... i skrobiesz tępą stroną. Jak dobrze została opalona, skóra z papryki zajdzie bez problemu

Wracamy du zupki...przygotuj sobie miskę. Do niej przełóż pokrojone pieczone papryki (pokrój ją byle jak.. po prostu w jak będzie w całości blender może nie dać sobie rady), wcześniej wspomnianą ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na 2 łyżkach oleju. Dodaj obrany i najlepiej przeciśnięty czosnek, przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Podsmaż przez minutę- musisz uważać by czosnek nie przypalił się (będzie wtedy gorzkawy). Dodaj wcześniej zmiksowane warzywa i ugotowany bulion. Całość wymieszaj. Doprowadź do zagotowania się. Pozwól zupie gotować się przez około 5 minut- fajnie przejdzie smakami. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Na osobnej patelni, należy uprażyć ziarna słonecznika. 

Czas na najlepsze... Pyszna zupa ląduje na talerze.
Teraz wszystko zależy od tego, jaki dodatek nabiału wyląduje u Ciebie. Jeżeli kuleczki mozzarelli, to zrób jak wcześniejszym przepisie
Jeżeli wybierzesz opcję z fotki, to zacznij od nalania zupy. Następnie posyp ją startym na małych oczkach serem i prażonym słonecznikiem Na wierzch posyp ulubioną "zieleniną" u mnie był to siekany koperek, ale możesz dodać świeżej bazylii lub natki pietruszki.

Z czym podawać?
Sama smakuje najlepiej, ale jeżeli boisz się, że nie najesz się nią, ekstra będą pasować grzanki nacierane czosnkiem.


🔔Jeżeli lubisz dania w wersji hot 🔥 do miksowania pomidorów, marchewki i pietruszki możesz dodać papryczkę chilli. Ja dodałam łyżeczkę ostrej pasty z papryczek chilli domowej roboty.. ale o niej niebawem!


Spokojnie, od tej zupki nie przytyjecie danie jest dozwolone będąc nawet na diecie lekkostrawnej.

SMACZNEGO
Ewa 💋

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis. Jak wrócę do Michałowic na pewno zrobię. Tym bardziej, że to wegetariańskie danie. 😁

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Ewa robi swoje , Blogger